NETWERK DE HOOFDZAKEN

IN MEMORIAM André de Vries

Afgelopen 29 juli 2017 namen wij afscheid van onze zeer gewaardeerde collega en vriend André de Vries. André was sinds het terugtreden van de oprichter voorzitter van Netwerk De Hoofdzaken en heeft zich sinds de start daarvan, in 2002, ingezet voor de filosofische consultatiepraktijk. In 2015 verscheen zijn boek Even denken: Op gesprek bij de filosoof (uitg. ISVW), dat de consulent en de klant inzichten biedt over (het verloop van) een consult.

 

André was filosofisch consulent in het kader van zijn praktijk World for Thinkers en huisfilosoof bij de Internationale School voor Wijsbegeerte.

 

Als theoretisch filosoof ontwikkelde hij zowel in zijn proefschrift (2009) als in zijn latere artikelen de Driewereldentheorie van Karl Popper met een aantal eigen accenten. In Even Denken is ook goed te lezen hoe hij dat in zijn consultatiewerk integreerde. Meer hierover is te lezen op de website www.triadism.org.

 

André was altijd in voor nieuwe projecten die de bekendheid van de filosofische consultatie in Nederland zouden kunnen bevorderen en hij was een stimulerende gesprekspartner en mentor voor de beginnende consulent.

 

In 2016 werd bij André een ziekte geconstateerd, die hem deze zomer fataal werd. Wij zullen hem missen als een betrokken, enthousiast en origineel mee-denker en mens.


 

“Academische vraagstukken en puzzels die worden geformuleerd tijdens een filosofische retraite of consult, hangen niet in de lucht en vormen niet louter een soort intellectueel vermaak. Ze hebben hun wortels buiten de wijsbegeerte en in het leven zelf.”

 

Even denken (p. 114)

 

Met zijn vriend en collega Dr. Erno Eskens correspondeerde André over zijn naderende dood. Zij besloten hun brieven te publiceren; het boek Amor Fati: Filosoferen tegen het einde (2017) werd het gedenkwaardige resultaat.